Noua propunere de ministru al justiției, fost director de cabinet al Rodicăi Stănoiu Reviewed by Dan Turturica on . Mihai Selegean, noua propunere de ministru al Justiției făcută de Dacian Cioloș, a mai fost luat în considerare pentru ocuparea acestui post, în 2008. Iată CV-u Mihai Selegean, noua propunere de ministru al Justiției făcută de Dacian Cioloș, a mai fost luat în considerare pentru ocuparea acestui post, în 2008. Iată CV-u Rating: 0

Noua propunere de ministru al justiției, fost director de cabinet al Rodicăi Stănoiu

Mihai Selegean, noua propunere de ministru al Justiției făcută de Dacian Cioloș, a mai fost luat în considerare pentru ocuparea acestui post, în 2008. Iată CV-ul lui la acel moment. Voi reveni cu completări, având în vedere că deocamdată nu au apărut informații despre evoluția sa profesionață după 2008..

Update: În 2008, numirea lui Mihai Selegean, propus de PD-L, a fost blocată de către PSD. Iată ce scria presa la acea vreme: ”Presedintele de onoare al PSD nu este de acord cu propunerea independentului Mihai Selegean la ministerul Justitie, sustinand ca este nevoie de un om mai in varsta, de unul “cu mai multa greutate”. Intrebat ce-i lipseste lui Selegean, Iliescu a raspuns: “Si notorietate si autoritate. La 32 de ani e totusi cam prea devreme … S-au mai facut experimente din astea si cu Chiuariu si cu altii. Sa mergem cu un om cu mai multa greutate”, a explicat Iliescu dupa discutiile dintre social-democrati.”

De notat, însă, că Mihai Selegean a fost numit director al Institutului National al Magistraturii in mandatul Monicai Macovei.

Când ocupa această funcție, mai precis în mai 2007, a intrat în conflict cu ministrul de la acea vreme Tudor Chiuariu. ”I-a adresat ministrului Tudor Chiuariu o scrisoare prin care i se cerea să-şi anuleze vizita la INM, în aşteptarea clarificării motivului solicitării ministeriale de revocare a procurorului Doru Ţuluş din funcţia de şef al Secţiei a II-a a Direcţiei Naţionale Anticorupţiei (DNA). Consiliul Ştiinţific a apreciat că directorul Mihai Selegan a acţionat tocmai pentru a ţine INM departe de zona politică şi de conotaţiile politice. Punctul de vedere al Consiliului Ştiinţific va fi înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, care se va pronunţa în şedinţa de azi. Săptămâna trecută, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au criticat poziţia INM, care a interzis unui membru al Consiliului, respectiv ministrului Justiţiei, să participe la un eveniment organizat de institut.”

Cu acea ocazie, AMR, organizația condusă de Viorica Costiniu, ceruse revocarea din funcţie a lui Selegean, invocând faptul că a implicat în mod gratuit instituţia într-o chestiune controversată. Consiliul ştiinţific al Institutului Naţional al Magistaturii  a decis, însă, că nu se impune revocarea lui Mihai Selegean din funcţia de director al institutului, apreciind că acesta nu a încălcat vreo prevedere legală, atunci când a cerut ministrului Justiţiei să-şi anuleze participarea la Ziua Europei.

 

Mihai Selegean s-a nascut la 23 iulie 1975, in Timisoara. A terminat in 1997 Facultatea de Drept din Bucuresti, cu lucrarea de diploma ‘Limitele exercitarii dreptului de proprietate privata’. Si-a luat masteratul cu lucrarea ‘Definirea pietei relevante in dreptul concurentei comerciale din perspectiva dreptului comunitar si a dreptului intern roman’.

Activitate profesionala:

 • consilier juridic stagiar la Ministerul Justitiei, Directia Agent Guvernamental, Integrare Europeana si Drepturile Omului (1997-1999)
 • consilier juridic definitiv la Ministerul Justitiei, Directia Agent Guvernamental, Integrare Europeana si Drepturile Omului (2000-2003)
 • Sef Serviciu Agent Guvernamental (aprilie 2000-mai 2001)
 • conducator de dezbateri, Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Institutul National al Magistraturii (septembrie 2002-prezent)
 • Director de cabinet al ministrului justitiei (mai 2003-iulie 2003)
 • Director adjunct, Institutul National al Magistraturii (iulie 2003-ianuarie 2004)
 • consilier juridic, Directia Elaborare Acte Normative, Studii si Documentare, Ministerul Justitiei (ianuarie-iunie 2004)
 • Director Institutul National al Magistraturii (iunie 2004-martie 2008)

Stagii de pregatire

 • August 2006 – Stagiu de formare la Law School Admission Council, Newtown, Pennsylvania, USA cu privire la construirea unui test de gandire critica
 • Martie 2004 – Stagiu de formare a formatorilor la Scoala Nationala de Magistratura din Franta, Paris si Bordeaux
 • Septembrie 1998 – Stagiu la Institutul de Drept Umanitar, San Remo, Italia
 • Noiembrie 1997 – Stagiu la Institutul Francez din Bucuresti privitor la institutiile Uniunii Europene
 • Septembrie 1996 – Stagiu la Comisia Europeana a Drepturilor Omului, Strasbourg

PUBLICATII

 • Studiu privind compatibilitatea dreptului procesual penal roman cu prevederile articolului 6 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului. (Budapesta, 1999)
 • Autor si coordonator al culegerii de „Studii privind jurisprudenta CEDO” – editiile I (martie 2003) si II (februarie 2005), Institutul National al Magistraturii
 • Dreptul de acces la o instanta conform jurisprudentei CEDO, Revista Romana de Dreptul Afacerilor (nr. 5,6/2004)

Comments (3)

 • alex

  cine cauta “mihai salagean monica macovei” pe google vede ca este un apropiat al monicai macovei. deci jurnalistii de dreapta il acuza pe nedrept. niste rauvoitori zic urmatoarele pe facebook: ” director juridic la banca franceza BRD, implicat in povestea contractului tenebros cu ministerul lui Udrea, si apropiat al Monicai Macovei”

  Reply
 • pagina T

  si se pare ca a fost retras de Dacian Ciolos

  Reply

Leave a Comment


3 − = 0

© Dan Cristian Turturica |

turturica.ro Web analytics