Revoluționarii din ianuarie 2012 îl felicită pe Putin pentru anexarea Crimeei Reviewed by Dan Turturica on . Când scriam, în timpul protestelor din iarna lui 2012, că o parte dintre "protestatarii" din Piața Universității fac jocul Rusiei, numeroși "civili" din societa Când scriam, în timpul protestelor din iarna lui 2012, că o parte dintre "protestatarii" din Piața Universității fac jocul Rusiei, numeroși "civili" din societa Rating: 0

Revoluționarii din ianuarie 2012 îl felicită pe Putin pentru anexarea Crimeei

Când scriam, în timpul protestelor din iarna lui 2012, că o parte dintre “protestatarii” din Piața Universității fac jocul Rusiei, numeroși “civili” din societatea civilă au sărit ca arși. Invocarea implicării unor agenți ai regimului Putin în “noua revoluție” era catalogată imediat drept diversiune, menită să abată atenția cetățenilor acestei țări de la validitatea revendicărilor formulate în stradă. Nu ar strica să revizităm acele momente, cu ajutorul unor documente foarte interesante.

Primul poartă data de 28 Martie 2014 și este adresat “Excelenței Sale Domnului Ambsador al Federației Ruse Oleg Sergheevici Malginov”

“Excelenta,

COMITETUL ROMÂN PENTRU CINSTIREA EROILOR VĂ TRANSMITE DVS ȘI PRIN DVS POPULAȚIEI REGIUNII CRIMEEA ȘI ORAȘULUI SEVASTOPOL FELICITĂRILE NOASTRE CU PRILEJUL ISTORICULUI EVENIMENT, ÎNTOARCEREA LA PATRIA MAMĂ.

ÎN DISCURSUL SĂU ROSTIT ÎN FAȚA CAMERELOR REUNITE ALE PARLAMENTULUI RUS, PREȘEDINTELE VLADIMIR PUTIN DECLARA: NE AFLĂM AICI PENTRU UN MOMENT DE IMPORTANȚĂ ISTORICĂ. PE DATA DE 16 MARTIE ÎN CRIMEEA A AVUT LOC UN REFERENDUM CARE A CORESPUNS CRITERIILOR INTRNAȚIONALE. APROAPE 96% DINTRE CEI CARE AU VENIT LA VOT AU VOTAT PENTRU ALIPIREA LA RUSIA”

01(6)

Cine sunt cei ce salută cu atâta patos acțiunile Rusiei în Ucraina, considerate ilegale și condamnate de România, dar și de toate țările partenere din NATO și UE? Cine felicită Rusia pentru o agresiune care a dinamitat stabilitatea întregii regiuni și care pune în pericol nu doar Moldova ci și România?

Primul se numește Daniel Iancu și este președintele Asociației “Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor”. Alături de el s-a aflat în acest demers și Petre Răcănel, președintele Federației “Societatea Civilă Românească”.

“Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor” îl regăsim, printre multe asocieri foarte interesante și la depunerea de coroane la cimitirul eroilor ruși, din București, care a avut loc, în iunie anul trecut, cu ocazia vizitei Secretarului Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Nikolai Patrusev.

Petre Răcănel a fost una dintre figurile cele mai vizibile dar și agresive ale evenimentelor din ianuarie 2012. După cum se poate vedea din pozele atașate, admiratorul de azi al intervenției Rusiei în Ucraina s-a aflat în prima linie a protestelor de acum doi ani. Despre el va scrie, în curând, pe larg, colega mea Ondine Gherguț, în România liberă.

Racanel 1 Racanel 2

Până atunci, este important de spus că lui Răcănel i-a fost recunoscută oficial de către USL contribuția la răsturnarea guvernului PDL având în vedere că a fost invitat să facă parte din delegația “Mișcării de Protest “Piața Universității/Km Zero -13 ianuarie 2012”, care a negociat, în noiembrie 2012, cu Marian Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social la vremea aceea, revendicările pe care le aveau foștii protestatari. (Detalii savuroase despre propunerea de constitutire a unui Consiliul Consultativ Protestatari–USL de cooperare pentru prosperitate si bine social in tara pe punctele cuprinse in Platforma de revendicari 2012 găsiți aici)

Mai importante chiar decât prezența sa printre liderii protestelor din ianuarie 2012 sunt alte trei documente semnate de Petre Răcănel. Este vorba de trei “diplome de excelență”, acordate unor diplomați din cadrul ambasadei Rusiei: Alexander Churilin, ambasador, Victor Makovskiy, atașat militar și Natalia Muzhennikova, secretar III. Motivul: constribuția la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Federația Rusă și România.

Diploma Churilin Diploma Natalia Diploma Makovskiy

Interesantă este data acordării diplomei: 16 decembrie 2011, adică cu mai puțin de o lună înaintea începerii protestelor.

La fel de interesante sunt și celelalte nume care apar ca semnatari pe celelalte trei diplome de excelență: același Daniel Iancu, de la “Comitetul Român pentru Cinstirea Eroilor”, plus încă cinci membri din conducerea Comitetului, Generalul (r) Marin Dragnea, de la Asociația Națională a veteranilor de război, liderii Veterenailor Revoluției Române din Decembrie 1989, Igor Gasciuc, președintele Asociației pentru siguranță comunitară antidrog din Republica Moldova, precum și Pavel Abraham, președintele “Alianței Internaționale Antidrog”.

Evident, este o pură întâmplare faptul că în timp ce Răcănel răcnea în stradă împotriva asupritorilor, Abraham îi ținea isonul din studiourile Antenei 3, perorând împotriva tuturor relelor pe care ni le-au adus americanii și europenii. După cum tot o întâmplare a fost și că, în vara aceluiași an, parternerii lui Răcănel din “Consiliul Național al Societății Civile” – îi știți, Dogaru, FACIAS, Asociația chiriașilor din casele naționalizate, toată rețeaua “civilă” creată și finanțată de Dan Voiculescu – au găsit un singur vinovat pentru eșecul tentativei de dinamitare a statului de drept: Occidentul.

Ca să nu menționăm și cea mai recentă și irelevantă dintre întâmplări, faptul că în zilele în care Răcănel îl lăuda pe Putin pentru anexarea Crimeei, din comunicatul dat de Ministerul de Externe lipsea exact numele agresorului – Rusia.

Faptul că Rusia a avut agenți de influență infiltrați printre manifestanții din ianuarie 2012 nu este o surpriză. Și nici o mare problemă. Avem mijloace de contracarare. Dar dacă aceiași agenți de influență ai unei puteri ostile sau colaboratorii lor au infiltrat aparatul de propagandă de care principalul partid de guvernământ depinde ombilical este o problemă. Uriașă. Pentru că nimeni nu poate garanta că, la un moment dat, liderii politici ai țării nu vor fi șantajați mediatic pentru a schimba orientarea strategică a țării. Și nici că unii dintre ei, cei slabi, nu vor claca. Cine se încumetă să garanteze că acest lucru este imposibil și că nu se va întâmpla niciodată își asumă un risc imens.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments (36)

 • Alecsa

  Nu cumva trebuie sa vorbim de domnul (fost) ministru Racanel? Gurile rele spun ca a fost ministru in Ministerul Comertului Exterior inainte de revolutie, eu nu am puterea dvs. de informare, doar intreb :)
  http://www.gorjexclusiv.ro/dezvaluiri/ce-turceni-acuzat-ca-atribuie-licitatii-ilegal.html

  Reply
  • gorj

   Excelent link! Multumim, “Aparatorii de tara” – “ca trebuia sa apere si cineva tara asta” – asa se justificau securistii dupa ce le-a cazut castelul de fildes in 1989 – sunt pe baricade au prins curaj acum cand Putin de Rusia si-a dat intentiile “pasnice” pe fata.

   Reply
 • PoliticStand

  Și când te gândești că erai ridiculizat chiar de către oameni cât e cât informați când ziceai de ruși la vremea aceea, mai că-ți vine să le îndeși diplomele alea undeva.

  Reply
 • Valahia rediviva

  Nu se incurcau spionajul si serviciile secrete rusesti cu niste prostovani ca cei mentionati in articol.Nu subapreciati forta de penetrare a serviciilor rusesti !Astia nu sunt decat niste filorusi sau mai exact pseudocomunisti,oricum oameni de extrema stanga.Dar o intrebare,ce-a facut SRI-ul ca prea e laudat,poate pe buna dreptate.

  Reply
 • Marie

  Este strigator la Cer ca acesti imbuibati trantori si tradatori de tara sunt platiti cu bani grei de la buget, din banii tarii pe care o doresc re-aservita rasaritului.
  Asta te face sa doresti…sa devii evationist :) Serios ce fac “astia” este tradare nationala.
  Cu stima,
  M

  Reply
 • Ioan F.

  Incompententa, incoerenta ai intoxicare numita Racanel.
  Aveti va rog rabdarea de a asculta macar 5 minute.

  Reply
 • markwilliams

  vedeti si asta
  http://fscro.eu/lista-membrilor-aderenti-la-consiliului-national-al-societatii-civile/

  Acum avem o alta pozitionare fata de protestele impotriva exploatarii gazelor de sist
  si putem face o legatura intre interesul rusesc si aceasta masinarie de propaganda ce le face jocurile..
  Pentru ca umbra trecutului odios se asterne peste Romania..un fel de comando securisto-bolsevic invizibila si amenintatoare..
  O fi avind vre-o legatura toate astea cu biroul lui Ponta la armata??

  Reply
 • george

  Daca ceva rămăsese nemanit era conceptul de societate civila, concept redescoperit de specialiștii in manipulare ai fostului regim care acum toarnă gaz pe acest foc care ne-a mai pârlit puternic vreo 20 de ani după sfaesitul R2M si ne fierbe încă la foc mic. Cei care au acaparat-o azi sunt cei care l-au lichidat pe ceas a si fac, in prezent, jocurile de culise in prezent. Sunt greu de contracart deoarece sunt o grupare neomogena de fosti activisti, fosti securisti care au activat in diplomatia romaneasca predecembrista, capabili de actiuni foarte eficienta, suparati ca noii emanati le-au luat drepturile.
  Ccaderea in deznădejde si sucirea pe călcâie către est sunt încă realitati care încă impun abordari adecvate. Acesti “patrioti” sunt pregătiri pentru a produce “marea întoarcere”, către est, opusul celei din ’89. Sper sa nu le iasă jocul.

  Reply
 • markwilliams

  Corespondenta din Statele Unite ale Americii

  Atitudini antinaționale printre unii membri ai CNSC

  Aflu din articolul publicat în România Liberă (http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/revolutionarii-din-ianuarie-2012-il-felicita-pe-putin-pentru-anexarea-crimeei-333254) că două organizații membre ale Consiliului Național al Societății Civile își declară susținerea pentru acțiunile agresive ale Rusiei și îi condamnă pe românii cu vederi “occidentale” pe care-i denunță ca trădători.

  Poziția mea este total opusă celor doi lideri Daniel Iancu și Petru Răcănel, deoarece, eu consider că Rusia constituie cel mai mare pericol și își menține caracterul dușmănos față de România și de poporul român,
  - prin ocuparea și ciopârțirea teritoriului României;
  - prin refuzul de a-și recunoaște vina față de poporul român pentru genocidul comis împotriva celor circa 1,2 milioane de români din teritoriile cotropite;
  - prin impunerea comunismului în țara noastră cu tancurile armatei sale de ocupație;
  - prin implicarea și presiunile pentru menținerea Basarabiei în afara teritoriului național român;
  - prin refuzul de a restitui tezaurul României;

  Orice sprijinire a politicii agresive a Rusiei, așa cum s-a manifestat și împotriva României de-alungul Istoriei, înseamnă servilism și trădare a intereselor noastre naționale.

  De aceea, în cazul in care CNSC nu ia atitudine publică, nu se delimitează și nu exclude cele doua organizații: “Federația Societatea Civilă Românească” și “Comitetul pentru Cinstirea Eroilor”, vă rog să considerați că eu nu mai sunt afiliat în niciun fel cu CNSC.
  Menținerea lor tacită și lipsa de reacție ar însemna solidaritatea CNSC cu poziția antinațională a respectivelor organizații.

  În consecință, vă voi ruga să ștergeți numele meu din lista Coordonatorilor Consiliului Național al Societății Civile.

  Cu respect,
  Mircea Popescu

  24 Aprilie 2014

  P.S. Poziția publică se află și la adresa: http://cnsc-diaspora.blogspot.com/2014/04/atitudini-antinationale-printre-unii.html
  0 comentarii

  Reply
 • doinitzica

  Oare stii ce vorbesti omule? Habar nu ai cum e sa te reorientezi spre rusi!! Intreaba batranii, atatia cati mai sunt! Si nu pune toate relele prin care trece Romania doar pe seama Occidentului!
  Intreaba-te daca nu cumva ai si dumneata vreo vina! Ca prea spunem ca toate ni se trag din vest! Dar noi unde am fost cand am negociat aderarea, unde am fost si unde suntem cand a trebuit/ va trebui sa votam! Stim doar sa ii injuram pe occidentali si pe Basescu! Ne deranjeaza cand sunt pedepsiti hotii si criminalii! Ca multi sunt la fel! Plangem de mila lor! Pai cum sa nu profite de noi toti ! Eu nu accept sa ma intorc la mama Rusie! Mai bine mor! Habar nu aveti ce vorbiti cand tot pomeniti de alternativa numita Rusia! Fereasca-ne Bunul Dumnezeu!

  Reply
  • Iulian

   Joaquin Murieta
   Ho! Ho! Tine-ti caii acasa fiule. Pana intr-un anumit punct sunt de acord cu tine, dar nici chiar cu rusii. Sa avem pardon, cand spui ca datorita rusilor noi ne-am castigat independenta, e doar jumatate adevarat. Noi i-am ajutat pe rusi cand s-au impotmolit cu trupele lor prin Bulgaria de astazi, atunci cand Regele Carol a trecut Dunarea (deci ne-am castigat pe merit independenta prin sangele varsat si contributia la acel razboi). Stiai ca rusii dupa acel razboi nu au mai vrut sa plece de pe teritoriul Romaniei? Au vrut sa ne cucereasca. Norocul nostru a fost atunci Anglia si Prusia (a carui cap incoronat era ruda apropiata lui Carol I), care au amenintat Rusia cu razboiul daca nu pleaca de pe teritoriul Romaniei. Nu-i acuz pe rusi de rand, pt ca saracii de ei au problemele lor (de multe ori fiind confuzi), dar conducera lor a fost intotdeauna CEL MAI MARE DUSMAN AL TARII NOASTRE. Cand spun ca nu am nimic cu rusul luat ca populatie, ma gandesc la Kiseleff, cel care ne-a dat Regulamentul Organic (prima constitutie), a sustinut la Unirea Romaniei, s.a.m.d. Nu pot sa neg ca exista si asemenea rusi care nu au vrut si nu doresc raul romanilor, dar cu Kremlinul foaia se schimba (teritorii furate, amenintari, vreo 2 planificari de invadare a Romaniei, comunism, limba moldovenesca (o tampenie cu care i-a intoxicat pe fratii nostri romani de peste prut) si multe altele. Deci nu cred ca Moscova imi va da mie ceva bun. In schimb la partea cu UE in afara de presiune pe justitie si plecatul liber prin occident nu prea mai vad alte chestii benefice pt noi. Nu cred asa tare in UE, a demonstrat-o acum cu problema din Ucraina ca sunt slabi. Problema ca UE ne interzic noua multe lucruri ce in alte tari nu au curaj sa o faca, deh romanii sunt mai prosti. Si mai stiu ca de multe ori au incercat sa ne distruga industria noastra ca sa isi faca loc industriasii lor. Vazusem la tv odata cum au distrus, prin metode deja specifice “carne contaminata” sau nu stiu ce virusi si bacterii daunatoarea, un abator din Arad, ce exporta carne de curcani in UE (avea piata de desfacere si intara). Dar dupa un scandal imens, si dupa ce abatorul cu pricina si-a pierdut toti clientii s-a “constatat” ca s-a facut o greseala in privinta lor si nimeni de la acele laboratoare (care au facut testele) nu si-au cerut scuze si nici nu a incercat sa spele reputatia acelui abator care s-a dovedit a fii in regula pana la urma. Sunt multe cazuri de acest gen. Am ajuns doar o piata de desfacere a occidentului, si mai ales a Germaniei care ne mai si trimite carne expirata. O Germanie care in istorie, la fel ca Rusia, ne-a distrus. Si aici nu acuz germanul de rand, multi dintre ei au fost ok cu noi (eu unu sunt printre aceeia care regreta plecarea sasilor si svabilor din romania si traiesc cu speranta ca se vor intoarce), dar conducerea lor nu a fost prea prietena tarii noastre. Stiati ca Hitler ca sa se asigure ca noi nu ne vom alia cu URSS in Al 2 lea Razboi Mondial (ii era frica ca sovieticii sa nu puna mana pe petrolul romanesc) s-a asigurat prin Pactul Ribentropp-Molotov ca sovieticii sa i-a Basarabia ca noi sa ii privim cu ura pe rusi, deci sa ne aliem cu nemtii. Hitler nu a dat 2 bani pe noi, resursele Romaniei contau pt el. Pe urma ne-a luat noua Ardealu de Nord si la dat Ungariei, ca sa se asigure de ungurii vor lupta alaturi de ei si pe noi pe la spatele ungurilor ne asigurau ca daca luptam impreuna impotriva URSS-ului, vom primi Ardealul inapoi. Deci ne-au manipulat grande, asa am ajuns dintr-o tara neutra un actor in razboi, din pacate cu consecinte dezastruoase pt noi. Stiai ca Churchill cu mult inainte ca razboiul sa se termine in Europa a facut un pact cu Stalin in ceea ce priveste sferele de influenta in ceea ce priveste tarile ocupate de nazisti si a aliatilor sa i din Est, si in care doar Romania (dupa cum personal Churchil a propus) era sa fie controlata 90% de catre comunistii de la rasarit? Cel mai mare procentaj, celelate erau 50-50, 45-55 s.a.m.d. Deci occidentalilor lise cam rupe de noi. Cum in ziua de azi Germania (tara care in istorie nu numai o data ne-au pus piedici) cam conduce UE, nu prea ma dau in vant cu inrederea. Si acum nemtii ne acuza ca din cauza noastra au pierdut ei razboiul, nu mai zic ca au fost niste criminali, si ce crime tata, ne-au facut si pe noi sa participam la aceste crime (prin Antonescu), cand am omorat o gramada de evrei si tigani in lagarele din Transnistria. Da domnilor am fost partasi la holocaust, am omorat sute de mii de oameni nevinovati, doar pt ca nu erau o etnie tolerata. Nici varianata URSS nu era mai avantajoasa. Doar in americani ce ne mai putem baza, ca in rest Rusia si UE nu imi inspira incredere.

   Reply
   • Mircea Popescu

    Cata dreptate aveti, domnule Joaquin Murieta.

    Americanii astia ticalosi au ucis peste 1,2 milioane romani prin impuscare, deportare prin Siberia si Extremul Orient, internare in lagare de exterminare si infometare.
    Tot americanii au invadat Romania si au furat zone intregi pe care le-au alipit imperiului lor constituit prin forta, crima si teroare. Americanii au depopulat Bucovina si Basarabia de romani si le-au repopulat cu rusi.
    Si tot americanii refuza sa trimita Tezaurul Romaniei care le-a fost incredintat cu buna credinta si incredere spre pastrare.
    Si nu in ultimul rand, americanii au fost ajutati de rusi cu armament, implicare militara si sacrificii pentru a lupta impotriva Germaniei hitleriste si a Japoniei.
    Dupa cum, tot rusii au implementat planul Marshall pentru redresarea unei Europe vestice distruse de razboi, in timp ce, cu altruismul lor tipic sovietic, au pus la adapost in mareata Uniune Sovietica opere de arta gasite prin tarile prin care au marsaluit omenos spre Berlin.
    Si tot din altruism au preluat si uraniul romanesc pentru ca nu cumva sa cada in mana imperialismului american.
    Chiar sunt revoltat, domnule Murieta cand vad ca mai sunt unii care nu vor sa recunoasca binefacerile aduse de rusi intregii Europe de Est, inclusiv locuri de munca pentru ridicarea zidului Berlinului sau a altor garduri de sarma ghimpata.

    Iar, faptul ca rusii, ca mare putere militara s-au retras cu coada intre picioare din Finlanda pe care, desigur nu doreau sa o invadeze ci doar s-o elibereze de sub jugul capitalismului in putrefactie, este doar o intamplare. Si tot o intamplare este si coada intre picioare pe care si-au bagat-o cand au fost nevoiti sa se retraga dupa invadarea fara motiv a Afganistanului.
    Puterea extraordinara a rusilor s-a manifestat prin victorii uriase impotriva unor mari puteri, cum ar fi niste “triburi” de prin Caucaz in care oamenii trageau cu puscoace si prastii, sau cateva tarisoare baltice pasnice ele, dar incapabile, desigur, sa se administreze fara ocupatia sovietica.
    Si sa nu uitam si victoria impotriva unei Romanii impartita deja intre cei doi prieteni Hitler si Stalin.
    Desigur, sperietoarea militara de carton Rusia-URSS, va face sa va tremure pantalonii de frica, deoarece bazele de la Kogalniceanu si Deveselu sunt doar tinte pentru capabila tehnologie militara rusa si nicidecum un sistem de aparare a Romaniei.
    Inteleg ca in calitate de agent al Kreminului sunteti obligat sa colportati propaganda rusa in Romania.

    A si sa nu uit, gazele de sist pe care incearca sa le gaseasca compania privata Chevron pe la Pungesti in loc sa-i lase doar pe cei de la Gazprom (50% capital de stat rusesc) care deja se afla bine infipti in Bihor.

    Vedeti ce scriu unii:
    Gazprom caută gaze de şist în judeţul Bihor. Explorările pentru gaze de şist în judeţul Bihor ar fi început deja, susţin mai mulţi geologi. Aceştia spun că Gazprom face inspecţiuni seismice şi au încercat să convingă mai multe primării din judeţ să accepte începerea prospecţiunilor. Au reuşit doar în două localităţi: Brusturi şi Burzuc.

    Mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/gazprom-cauta-gaze-de-sist-in-judetul-bihor_1298123.html#ixzz2zpat2068

    Oricum, protestele trebuie sa continuie, dar avand tinta doar compania imperialismului american care nu are ce cauta in Romania, zona dedicata influentei Rusiei.
    Despre GAZPROM care a subjugat toata Europa nu trebuie suflat un cuvintel.
    Nu-i asa domnule agent, Murieta?

    Reply
   • Mircea Popescu

    Domnule draga, propaganda asta desantata: “computerele americane care au distrus industria electronica romaneasca” si “anti-romanismul este dezvoltat in America”, iar “latinii nu doresc sa fie numiti asa” merge poate prin fundul Siberiei.
    Prin lumea civilizata, nu aia de tip asiatic, nu va mai cred nici curcile. Mi-ati dat un raspuns direct, vanzand castraveti gradinarului, eu locuind in America de 23 de ani si intr-un stat, California, cu o mare densitate de populatie “latina”, mandra sa se identifice in felul acesta.
    Iar in America “anti-romaneasca” am ajuns sa fiu apreciat, sa lucrez pe pozitii de varf in industrii de varf si de importanta nationala americana. (http://mipopescu.wordpress.com/mircea-popescu/).
    Nu mai umblati cu brasoave si cu sloganul anilor razboiului rece despre “blestematii de anglo-saxoni”.
    Iar afirmatai ca “rusii ne pot proteja de vandalii care vor sa ne distruga” spune totul despre agenda pe care o aveti de indeplinit: provocare, dezinformare si propaganda ruseasca de cea mai joasa speta.
    M-ati amuzat pana la un punct, dar deja nivelul replicilor dumneavoastra este muuuult prea coborat ca sa mai merite atentie si raspuns.

    Mircea Popescu
    California
    http://mipopescu.wordpress.com

    Reply
   • Iulian

    Joaquin Murieta
    In Transnistria e o divizie ruseasca, nu ucraineana. Rusia era cea care a vrut sa ne cucereasca atunci in Razboiul de Independenta. Petru cel Mare il aprecia pe savantul Cantemir, nu pe romani. Am sa va povestesc o chestie ce mi-a fost povestita de catre un fost profesor de facultate care dupa revolutie a ajuns pe la Miniosterul de Externe, nu mai stiu ce functie avea acolo. Atunci cand cele doua Germanii s-au unit a incercat si el (profu) sa faca loby pt unirea Romaniei cu Moldova. Stii ce le-a raspuns reprezentanta Germaniei? “Ati inebunit? Vreti sa dati foc in Estul Europei?”.Treaba era in felul urmator, Rusia a acceptat sa se uneasca nemtii cu conditia ca romanii sa nu se uneasca, ca de nu, atunci ei (rusii) vor intervenii militar (si nu ucrainenii). Acel act era mai mult secret, si era semnat de catre SUA si Germania de o parte si Rusia de cealalta. Rusia nu a vrut unire, si nici nu vrea, Ucraina pana acum a fost numai o jucarie in mainile Kremlinului. Cand nu i-a mai facut jocurile gata si prietenia. La toate actiunile Ucrainei legate de Romania a fost in spate “fratele cel mare”, “ursul”. Vezi prietene Kremlinul e in Moscova iar Moscova a fost capitala Imperiului Tarist, URSS si Rusiei “Federale”. O fii Stalin georgian dar a actionat ca un mare conducator rus, iar de Niki Hrusciov din cate stiu eu (si aici poate gresesc) nu era ucrainean, ci nevasta-sa. Dupa cum am mai spus nu sunt mare admirator a UE dar in nici un caz al Rusiei. Iar in ceea ce ii priveste pe americani ca au fost aliati ai otomanilor, bine aliati e mult spus mai degraba furnizori de echipamente militare, ast nu inseamna ca erau dusmanii Romaniei. Ca sa stii, in acea vreme Rusia era marele bataus al Europei, toate marile puteri europene erau impotriva sa tocmai din cauza dorintelor imperialiste pe care Rusia le avea, dovada ca au vrut sa ne inghita si pe noi atunci, noi care abia ne castigasem independenta ajutandu-i.

    Reply
   • Iulian

    cred ca puncte comune nu prea avem si tu esti poate prea filorus, si iti respect oricum decizia. iar eu nu prea vreau ca o tin in discutii interminabile, nu vreau sa iti schimb eu punctul de vedere, ti-ai spus parerea la fel si eu. asa e democratic. dar am sa raspund la unele chestii. nu sunt “otoman” si sunt un ortodox mandru si veritabil. nu cred ca ortodoxia rusa este adevarata ortodoxie, si singura. nu am spus ca rusii de rand ar fii dusmani ai romanilor, poate putini, am zis ca doar kremlinul e. trasnistria nu a fost niciodata a romaniei, e adevarat, dar a fost a moldovei lui stefan. unirea, crede-ma, kremlinul o tine pe loc prin multe piedici. unele au fost puse de comunistii lui voronin la indicatiile conducatorilor maicii rusii. uite azi vorbisem cu sora strabunicului meu (care a prins lagarul in urss) si imi spunea, ca dupa armistitiul facut cu ei (atunci cand noi am intors armele), rusii luau civili (nu soldati ca strabunicul meu) si ii duceau in lagar. de ce? pt ca sunt prietenii romanilor? nu! vocea rusiei nu e a rusiei ci a lui putin si gastii lui. si eu candva vedeam in america multe defecte, si acum mai vad, dar daca trebuie sa aleg dintre ue, sua si rusia cu siguranta ii aleg pe americani. sunt un tip cu vederi de centru stanga, iar pt mine asta nu inseamna ca trebuie sa fiu cu fata spre moscova asa cum li se pare celor de dreapta ca suntem. in fine, eu iti doresc bafta. nu are rost sa ducem o discutie la infinit cand nimeni nu e capabil sa renunte la ideea sa. dumneata esti filo kremlin eu sunt anti, fiecare cu motivele si argumentele lui, si indiferent de care sunt ele trebuie sa existe respect. respect faptul ca iti sustii parerea dar asta nu inseamna ca o si accept.

    Reply
 • Mircea Popescu

  Ca autor al “Corespondentei din SUA”, doresc sa ma identific complet cu adresa de e-mail (m.popescu@sbcglobal.net) si cu blogul pe care public exclusiv articole-propuneri legate de problemele romanesti (http://mipopescu.wordpress.com). O fac pentru a-mi asuma intreaga responsabilitate a celor scrise.

  Mircea Popescu
  California

  Reply
 • Nica Leon

  Măi, păsărică, cum ai ajuns tu la concluzia că acest Răcănel, nostalgic la vremurilor de foarte tristă amintire, ar fi “revoluţionar”?
  Păi, dacă el e revoluţionar atunci înseamnă că eu sînt fiul papei, nu?

  Reply

Leave a Comment


− 1 = 4

© Dan Cristian Turturica |

turturica.ro Web analytics