Ponta ar putea rămâne premier chiar și după trimiterea în judecată Reviewed by Dan Turturica on . Dacă Victor Ponta va refuza să-și dea demisia, așa cum pare probabil la ora la care scriu aceste rânduri, există șanse foarte mici ca altcineva să-l poată oblig Dacă Victor Ponta va refuza să-și dea demisia, așa cum pare probabil la ora la care scriu aceste rânduri, există șanse foarte mici ca altcineva să-l poată oblig Rating: 0

Ponta ar putea rămâne premier chiar și după trimiterea în judecată

Dacă Victor Ponta va refuza să-și dea demisia, așa cum pare probabil la ora la care scriu aceste rânduri, există șanse foarte mici ca altcineva să-l poată obliga să o facă. Inclusiv președintele Iohannis. Urmarea: va urma o luptă politica crâncenă, exact ca în vara lui 2012. De ce?

Pentru că Ponta poate scăpa de suspendarea pe care o atrage după sine, în anumite condiții, începerea urmăririi penale. În situația sa, suspendarea sa nu depinde doar de președinte, ci și de Parlament. Care, cel mai probabil, îl va proteja ca pe mulți alți politicieni intrați în vizorul procurorilor.

Iată cum stau lucrurile din perspectiva posibilității suspendării: pentru faptele comise ca membru al guvernului este nevoie ca Parlamentul să încuviințeze începerea urmăririi penale. Exact cum s-a întâmplat în cazurile Chițoiu și Vosganian, printre alții. Cel mai probabil, Parlamentul va face scut și în jurul lui Ponta și îl va proteja. Ceea ce înseamnă că urmărirea penală pe care DNA vrea să o înceapă pe acele fapte va muri în fașă. Adică, DNA nu va putea începe urmărirea penală împotriva lui Ponta.

De aceea, pasul procedural făcut azi de DNA în legătură cu aceste fapte se numește ”formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale”. Pentru că, potrivit legii făcute să îngreuneze cercetarea corupților din Guvern, DNA nu se poate atinge de un fir de păr din capul unui fost ministru dacă Parlamentul nu îi dă voie!!! Iar dacă DNA-ului nu i se permite să înceapă urmărirea penală împotriva lui Ponta, președintele nu îl poate suspenda. De aceea, dealtfel, a și ieșit să îi ceară lui Ponta să-și dea demisia.

Acum, mai există niște fapte pentru care DNA îl acuză pe Ponta și care nu au fost comise în mandatul său guvernamental. Pentru ele, nu a fost nevoie de avizul Parlamentului ca DNA să înceapă urmărirea penală. Pentru acele fapte, DNA, foarte probabil, îl va trimite destul de repede în judecată.

Ceea ce, teoretic, deschide o altă cale spre suspendare deoarece conform articolului 21 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, Ponta poate fi suspendat după trimiterea în judecată. Însă, nici această cale nu va putea fi urmată deoarece pentru a putea fi suspendat este nevoie ca faptele pentru care a fost trimis în judecată să fi fost comise în decursul mandatului guvernamental. Ceea ce nu se va putea întâmpla niciodată dacă Parlamentul va bloca urmărirea penală pe acele fapte printr-un vot negativ.

Așadar, ca președintele Iohannis să ajungă în punctul de a-l suspenda pe Victor Ponta este nevoie ca mai întâi Parlamentul să încuviințeze cererea de începere a urmăririi penale formulată de DNA pentru fapte comise de Victor Ponta în timpul mandatului de premier. Ceea ce este destul de puțin probabil să se întâmple.

Surprize, însă, nu este exclus să apară. Ar trebuie să ne amintim doar cât de rapidă și tranșantă a fost recunoașterea înfrângerii în fața lui Klaus Iohannis, în noaptea alegerilor prezidențiale.

Comments (9)

 • Saharian

  Lupta se incinge – ceea ce insa ar fi necesar pentru a inclina talerele in favoarea Justitiei este inceperea unor demonstratii populare substantiale – Majoritatea Parlamentarilor nu sunt doar ticalosi ci sunt si LASI.
  Asa doar cei dintre ei care nu sunt direct amenintati cu inchisoarea pentru fapte pe care le-au comis ar putea vota pentru caderea lui pontasova !

  Reply
 • max

  La cite bube-n cap are unu’ ca Oprea ,miama-s sa nu fie ajutat sa intoarca armele……parerea mea

  Reply
 • Liviu Ghemis

  Rusine. O banda de hoti, care au furat o tara intreaga pe sub mantaua parlamentara.
  Nu se poate ca aceste stiri cu matraplazacurile lui Ponta & Co. sa nu scoata lumea in strada.
  Inteleg ca, cuvantul ‘masele’… se traduce, ‘cei multi si prosti’… dar, sa fie tot poporul atat de ghiolban si sa se lase dus de nas de acesti pungasi si excroci infecti fara sa se opuna… fara sa se razvrateasca…?!?
  Uite, fratilor, maine dimineata la zece (10 a.m.), sa ne intalnim cu totii, cei care ne-am saturat de acesti mizerabili, in piata Universitatii. Sa demonstram lumii, si intregului mapamond, ca tara noastra nu este plina doar de hoti, si de tampiti.

  Veniti fratilor, ca hotii si excrocii astia ne fura si talpa tarii!

  Liviu Ghemis

  Reply
 • peticuta

  stimate domn, problema nerezolvata in romania este cea a dosarelor arhivate si scoase la lumina atunci cand vor muschii celor interesati!
  obiectivul ponta ar fi savarsit aceste fapte in anii 2007/2008 si aceasta nu l-a impiedicat sa ajunga premier!
  domna kovesi l-a albit pe iliescu si a ajuns sefa la dna.
  ceva nu se leaga pe malurile dambovitei!
  cu stima,
  m. bucuresti

  Reply
 • smaranda

  Exista o posibilitate simpla si reala. Parlamentul poate propune un alt prim ministru. Se poate forma o alta coalitie (poate se lucreaza la asta) si Ponta nu mai are sustinere. Viata are drumuri mai scurte.

  Reply
 • Ioan Vlad Nicolau

  Cea ce spuneti dumneavoastra o fi adevarat, sau poate chiar ca este adevarat. Numai ca…. inafara lucrurilor foarte adevarate, mai exista unele lucruri si mai adevarate, care nu vad niciodata lumina zilei, dar sunt mai adevarate decit cele care o vad.
  In cea ce-l priveste pe acest Premier, care a functionat de cind l-a facut mamica lui mai mult in subteran decit la suprafata, sunt convins ca stie precis cum stau lucrurile cu adevarurile care nu se vad si ca acuma, in momentul de fata, aceste pe dedesupturi ii stau impotriva atit lui, cit si sustinatorilor lui, sprijinitori care de fapt sunt putini constienti, cei mai multi inconstienti si s-ar putea, ca de prost nu-i prost, sa urmeze sfaturile amicului Basescu, care i-o serveste astazi asa cum i se cuvine, dindu-i un sfat bun. Pleaca Viorele! Adica sa plece, nu numai din postul pe care-l detine, ci undeva in rasarit, in spatele unor gratii virtuale, care sa-l apere de gratiile reale ale puscariei, asa cum au facut si alti faliti mai inaintea lui mai proeminenti ca el: Schröder, Joska Fischer, Depardieu, Snowden si foarte, foarte multi altii fara nume, ajunsi in situatii fara iesire din ghinion, sau din prostie. Daca….. mai poate! In cea ce-i priveste pe……. sustinatori, constienti sau inconstienti, trupetii PSD banuiesc eu ca in functie de inteligenta, au inceput sa presimta iar cei mai smecheri chiar sa simta morcovul si posibilele lui efecte.
  Ioan Vlad Nicolau

  Reply
 • Mihai Diasopol

  Seful Statului are printre prerogative si dizolvarea Parlamentului. Criza politica prelungita de un eventual refuz al premierului de a demisiona, ar putea conduce la alegeri anticipate provocate de un act de dizolvare a Parlamentului pe care sa-l emita Presedintele Romaniei.

  Reply

Leave a Comment


9 − 3 =

© Dan Cristian Turturica |

turturica.ro Web analytics