Cui i-a spus Biden ”keep resisting the instinct to step back”
Dacă ar fi să aleg cuvintele cheie din discursul lui Joe Biden, din Sala Unirii a Palatului Cotroceni, ele ar fi ”rezistați instinctului de a face un pas înapoi”.
Nu erau adresate politicienilor. Nici un oficial american nu își face iluzii că politicienii români nărăviți la rele vor sta la fel de evlavioși în fața statului de drept și a justiției precum au făcut-o zilele trecute. Știu că, deîndată ce se vor fi urcat în avion, sforăriile și golăniile își vor relua locul prioritar pe agenda și în cancelariile puterii. Politicienii nu vor face mulți pași înapoi de la încercările de a obține rapid averi ilicite și de a-i încolți pe toți cei ce i-ar putea băga la zdup.
”Keep resisting the instinct to step back” a fost adresat în special celor pentru care de altfel și vin aici, unul după unul, oficialii americani: șefii de instituții pe care Biden i-a lăudat în discursul său: șefii DNA, ANI, ai Înaltei Curți și toți ceilalți nenumiți dar pe care se sprijină acum parteneriatul dintre Romania și SUA.
Lor le-a transmis să nu se teamă de ceea ce urmează, de acest an în care vor avea loc mișcări de plăci tectonice, determinate de schimbarea președintelui. Să nu se teamă, dar și să reziste presiunilor la care vor fi supuși, încercărilor de intimidare sau compromitere precum și planurilor de atragere în jocuri politice mărunte, care nu au nici o legătură cu interesul național.
Pentru momentele lor de teamă, de dubiu, de cumpănă, de slăbiciune, a fost mesajul de îmbărbătare: rezistați instinctului de a face un pas înapoi, pentru că nu sunteți singuri!
Dar și mesajul exprimat de restul discursului: veți reuși să țineți cîrma dreaptă dacă vă ghidați după principiile și valorile sănătoase ale democrației. Urmați-le și alegerile corecte, bune, vor veni de la sine.
În lunile acesteau au fost și vor veni în Romînia mai mulți oficiali americani și NATO decît au fost în ultimii cinci ani la un loc. Da, impulsul acestei serii de vizite a fost dat de acțiunile Rusiei. Dar scopul lor principal este să îmbărbăteze frontul instituțional înainte de marea confruntare ce stă să înceapă.
Problema cu Rusia este cât se poate de serioasă, dar este una pe termen lung. În clipa de față, mult mai arzător este conflictul intern. Tot ce s-a câștigat în ultimii ani în lupta cu o clasă politică în mare măsură iresponsabilă trebuie securizat. Schimbarea președintelui trebuie să fie facută într-un asemenea mod încât nimic din evoluția de până acum să nu se piardă, ba mai mult, ea să se intensifice după alegerile din noiembrie.
Acesta este adevăratul comandament al momentului, iar mesajul vicepreședintelui SUA a fost adresat în primul rând partenerilor români de care depinde succesul proiectului.
Comments (2)