Constanța va avea un nou primar Reviewed by Dan Turturica on . Actualizare: Catalin Prisacariu mi-a atras atenția că am omis să explic o etapă importantă din traseul unui verdict de incompatibilitate. Are dreptate, ba mai m Actualizare: Catalin Prisacariu mi-a atras atenția că am omis să explic o etapă importantă din traseul unui verdict de incompatibilitate. Are dreptate, ba mai m Rating: 0

Constanța va avea un nou primar

Actualizare: Catalin Prisacariu mi-a atras atenția că am omis să explic o etapă importantă din traseul unui verdict de incompatibilitate. Are dreptate, ba mai mult, mi-a dat ocazia să descopăr că Mazăre riscă, de fapt, să fie declarat incompatibil nu doar pe trei ani, ci pe viață.

În primul rând, să completez informația. Nu simplul fapt că o persoană obligată să depună declarație de avere are un cont nedeclarat atrage după sine un verdict de incompatibilitate, ci neconcordanța între averea declarată și cea reală.

În cazul lui Mazăre, ANI a declanșat deja cercetările pe averea sa și în clipa în care va constata diferențe între ce a declarat și cât are în realitate (calculată inclusiv prin raportare la cheltuielile lui Mazăre), va întocmi o decizie de confiscare a averii nejustificate. Dacă o astfel de decizie rezistă în instanță, Mazăre va fi declarat incompatibil conform Legii 176/2010

Legea nr. 176/2010
,,Art.17  (6) Persoana a cărei declaraţie de avere a fost supusă evaluării, fiind identificate diferenţe semnificative, în sensul prevederilorart. 18, este considerată incompatibilă.
    (7) Dispoziţiile art. 22 alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător
    ART. 18
    Prin diferenţe semnificative, în sensul prezentei legi, se înţelege diferenţa mai mare de 10.000 de euro sau echivalentul în lei al acestei sume între modificările intervenite în avere pe durata exercitării demnităţilor şi funcţiilor publice şi veniturile realizate în aceeaşi perioadă.,,

Ce șanse sunt ca ANI să ajungă la o astfel de decizie de confiscare? Foarte mari. Din cauza contului nedeclarat, după cum detaliez mai jos, dar și din cauza, atenție, a faptului că DNA nu a găsit, în timpul percheziției de la domiciliul primarului Constanței, sutele de mii de euro pe care a declarat că îi deține cash.

Cel mai important amănunt, însă, este că dacă va fi declarat incompatibil ca urmare a confiscării unei părți din avere, perioada de incompatibilitate nu este limitată la 3 ani. Dacă instanța va menține decizia de confiscare, Mazăre va fi incompatibil pe viață și implicit, nu va mai putea fi niciodată primarul Constanței.

Indiferent dacă va fi condamnat sau nu pentru corupție, în dosarul deschis acum de DNA, este cert că Mazăre nu va mai candida în 2016 la funcția de primar al Constanței. Motivul este evident. Va fi declarat incompatibil de către ANI din cauza averii sale, care, oficial nu includea contul deținut în Israel, pe numele său (!!). Cazul este atât de clar încât nici măcar niște judecători timorați sau dornici să facă pe plac PSD-ului, precum cei care au decis că Diaconu poate candida la europarlamentare, nu vor putea lua altă decizie decât să constate că Mazăre este incompatibil.

Iar contul nu este singura problemă a lui Mazăre. Din declarația de avere mai lipsește și un contract de împrumut. Acum parcă înțelegem de ce Mazăre și-a făcut o adevărată misiune din demolarea Agenției Naționale de Integritate.

“Radu Mazăre a declarat miercuri că a adus la DNA și un înscris care să confirme declarațiile sale despre împrumutul acordat cetățeanului grec, decedat acum doi ani. Numai că acest document nu apare și în declarația sa de avere, de acum zece ani, ceea ce înseamnă, potrivit procurorilor, că primarul a mințit atunci când a completat respectivul act. Prin urmare, primarul este cercetat pentru o nouă infracțiune, cea de fals.

Primarul Constanţei a arătat că nu doreşte să comenteze acuzaţiile şi situaţia dosarului său, dar a afirmat că „trăim într-o ţară în care, nu vă supăraţi pe mine, dar nu eu trebuie să mă dezvinovăţesc că de ce am împrumutat un prieten grec, că de ce un alt prieten îmi dă nişte bani… Noi suntem într-o ţară în care cei care acuză trebuie să demonstreze că sunt vinovat. Nu eu acuma ies şi trebuie să explic viaţa mea”, a arătat Radu Mazăre. De altfel, mâine, la Înalta Curte de Casație și Justiție, o nouă instanță va analiza contestația procurorilor la eliberare.

„Urmează să fiu judecat în Vinerea Mare pentru că am făcut case pentru oamenii ăştia. Dacă asta mi-a fost dat să pătimesc, asta o să trag. Cred că e un semn. (…) Dacă Dumnezeu o să vrea, atunci am să merg la Înviere, unde am fost şi anul trecut, în cartierul pentru săraci, la biserică. Cartierul pentru care sunt acuzat”, a declarat Radu Mazăre. Deocamdată, primarul are doar interdicție de a părăsi țara…

mai mult în România liberă

Leave a Comment


2 − 1 =

© Dan Cristian Turturica |

turturica.ro Web analytics