Când și unde a mințit-o Corlățean pe Nuland Reviewed by Dan Turturica on . Ministrul de Externe, Titus Corlățean, dezminte, prin vocea purtătorului său de cuvânt, informația pe care am prezentat-o în exclusivitate în editorialul “Un mi Ministrul de Externe, Titus Corlățean, dezminte, prin vocea purtătorului său de cuvânt, informația pe care am prezentat-o în exclusivitate în editorialul “Un mi Rating: 0

Când și unde a mințit-o Corlățean pe Nuland

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, dezminte, prin vocea purtătorului său de cuvânt, informația pe care am prezentat-o în exclusivitate în editorialul “Un ministru pe placul Rusiei”, în care relatam că “Titus Corlățean i-a spus Victoriei Nuland, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, că Traian Băsescu intenționează să încalce Constituția și să candideze pentru un al treilea mandat prezidențial.” Iată fragmentul principal din comunicatul de presă dat de MAE:

“Referitor la aşa-zisa „dezvăluire” făcută  de un altminteri respectat jurnalist  într-un articol de opinie şi pe blogul personal privind întrevederea avută la Bucureşti de ministrul de Externe Titus Corlăţean cu asistentul secretarului de stat SUA, Victoria Nuland, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe face următoarele precizări:

În cadrul întrevederii avute în data de 11 ianuarie 2014, la Bucureşti, de ministrul afacerilor externe cu asistentul secretarului de stat SUA Victoria Nuland nu a fost, la nici un moment şi sub nici o formă, făcută vreo referire la presupusa intenţie a şefului statului de a „candida pentru un al treilea mandat”…”

Este cât se poate de trist că, pentru a ieși dintr-o situație penibilă, în care s-a băgat singur, Titus Corlățean a ales să mintă, din nou. Încercarea jenantă de a fugi de responsabilitate nu face decât să confirme îndoielile pe care le au față de el partenerii strategici ai României.

Îndoieli care se concretizează în faptul că în timpul mandatului de ministru de Externe, de aproape doi ani, nu a avut nici o întâlnire bilaterală cu omologul său american, John Kerry. Îndoieli care umbresc o relație ce reclamă pe zi ce trece mai multă încredere și mai puțină ambiguitate, în contextul evenimentelor din Ucraina.

Gesturile repetate ale lui Titus Corlățean de a promova interesele partidului din care face parte în detrimentul principiilor și valorilor care definesc parteneriatele strategice cu SUA și UE nu spulberă îndoielile care planează asupra sa. Din contră, le amplfică.

Singurul fapt pentru care Corlățean merită un oarecare credit este că a ezitat o zi și jumătate dacă să-și recunoască gafa și să-și ceară scuze sau să o nege și în felul acesta să pună România într-o nouă postură jenantă. Din păcate pentru el dar și pentru statul român, a câștigat atitudinea iresponsabilă.

Și acum faptele: Corlățean minte prin omisiune. După cum se poate vedea din comunicatul MAE, el spune că “în cadrul întrevederii avute în data de 11 ianuarie 2014, la Bucureşti…” nu a făcut afirmația incriminată. Însă, după cum se poate vedea limpede din editorialul “Un ministru pe placul Rusiei”, nu am spus că livrarea acestei minciuni către Victoria Nuland s-a petrecut la întâlnirea din 11 ianuarie. Nu am precizat nici data, nici locul unde s-a petrecut intoxicarea. – „Potrivit unor surse oficiale care doresc să rămână anonime, Titus Corlățean i-a spus Victoriei Nuland, asistentul secretarului de stat american pentru afaceri europene si eurasiatice, că Traian Băsescu intenționează să încalce Constituția și să candideze pentru un al treilea mandat prezidențial…”

Acum, însă, pentru că Titus Corlățean insistă să se facă și mai tare de râs, am să fac precizarea că a mințit-o pe Victoria Nuland înainte de întâlnirea de la București, de  pe 11 ianuarie.

Pe 9 ianuarie 2014, Titus Corlățean a participat împreună cu Victoria Nuland la reuniunea “Snow Meeting” de la Vilnius, Lituania. După această întâlnire, unde au avut loc discuții între cei doi (iată știrea Hotnews în care se laudă cu asta), ei au venit împreună în România cu același avion, ocazie cu care au vorbit din nou, De această dată, evident, într-un cadru informal. Cel mai probabil, în avion i-a strecurat minciuna menită să-l compromită pe președinte.

Nu are, de altfel, nici o relevanță unde și când, precis, a mințit-o pe reprezentanta celui mai important partener al României. Important, grav, este că a făcut-o. Dacă nu ar fi așa, Titus Corlățean nu ar fi ținut să precizeze că nu a spus povestea cu “Băsescu, trei mandate” “în cadrul întrevederii avute în data de 11 ianuarie 2014.” Ar fi negat că a spus așa ceva și punct.

De ce nu a mers cu a doua minciună până la capăt? De ce nu a mințit cu nerușinare și acum, cum a făcut-o și în ianuarie? Pentru că știe că undeva există un document care confirmă toată povestea. Și că dacă ar împinge minciuna până la capăt, documentul ar putea ieși la iveală, iar scandalul diplomatic de culise ar deveni unul public. Moment în care Titus Corlățean nu ar avea altă opțiune decât demisia.

Faptul că ministrul de Externe a ales ca a doua oară să mintă doar pe jumătate, însă, nu schimbă cu nimic validitatea concluziei editorialului meu, ba chiar o întărește: “Faptul că la Washington și la Bruxelles nimeni nu îl mai crede pe cuvânt pe Corlățean nu îl privește doar pe el. Ne privește pe fiecare dintre noi, pentru că el reprezintă România. Ar fi o tragedie ca de puterea lui de convingere să depindă vreodată soarta acestei țări…”

Comunicatul integral al MAE, în care subsemnatul, evident și nu Titus Corlățean este acuzat de iresponsabilitate și de subminarea relațiilor cu SUA, îl puteți citi în România liberă.

nuland

 

Comments (3)

 • vivi

  Sper sa ma scuzati ca emit o astfel de…cugetare. Eu cred ca “venirea pe lume” a acestor “monstri cu fata umana” a fost facuta in prezenta lui Belzebut (seful iadului) care le-a urzit sa faca cat mai mult rau oamenilor..

  Reply
 • TURNATORUL FELIX

  PAI E PONTA LA GUVERNARE , TOT CALIC AI RAMAS ? POATE DACA INCERCI SA MUNCESTI NU O SA MAI PLANGI ATATA . MARS LA MUNCA , CERSETORILOR .

  Reply
 • Liviu Iordache

  Dovada orientarii pro-ruse a ministrului de externe, a guvernului Ponta? Faptul unic in istoria diplomatiei, in care un minister de externe vorbeste despre actiunea de ocupare a unui alt teritoriu fara sa pronunte numele agresorului! Adica Rusia! Performanta unica in istoria omenirii, ce a diplomatiei! Si pe vremea exclamatiilor din pesteri, cind nu aparuse limbajul articulat, aratai macar cu degetul spre agresor, il desemnai! Dovada ca Titus Corlatean, membru de baza al guvernului Ponta, minte? Inventarul de peste 100 de minciuni lansate, fara vreo strabatere, de toti, in frunte cu Ponta. Ultima: “Pozele din Belarus de pe afisele electorale, o minciuna”, in fata unor dovezi si declaratii ale autorului peremptorii! Fac pariu ca daca iese, excedata, dna Nuland si spune: “Da, ministrul de externe roman mi-a spus cu subiect si predicat ca este ingrijorat ca Basescu vrea sa incalce constitutia, candidind la un al treilea mandat”, Corlatean va spune: “N-a auzit bine, erau turbulente cu avionul”.

  Reply

Leave a Comment


+ 5 = 13

© Dan Cristian Turturica |

turturica.ro Web analytics