Când se încheie Etapa Anchetelor Mari Reviewed by Dan Turturica on . Cea mai importantă declarație făcută de George Maior în primul interviu acordat după plecarea sa din fruntea SRI se referă la lupta împotriva corupției, a ”flag Cea mai importantă declarație făcută de George Maior în primul interviu acordat după plecarea sa din fruntea SRI se referă la lupta împotriva corupției, a ”flag Rating: 0

Când se încheie Etapa Anchetelor Mari

Cea mai importantă declarație făcută de George Maior în primul interviu acordat după plecarea sa din fruntea SRI se referă la lupta împotriva corupției, a ”flagelului care din păcate a întârziat evoluţia economică, socială şi chiar politico-strategică a României foarte mulţi ani”. „Această etapă va fi depăşită. După părerea mea, corupţia s-a redus mult în ultimii ani la nivel strategic. Acum cred că vom depăşi o fază istorică după aceste anchete mari şi vom intra într-o altă fază de evoluţie a ţării. Această etapă a fost necesară”, a spus George Maior.

Fostul director al Serviciului Român de Informații este primul demnitar de rang înalt care îndrăznește să încadreze într-un spațiu istoric și să ofere un orizont seriei de inculpări, arestări și condamnări de răsunet la care asistăm azi.

Într-un mod voalat dar totuși destul de clar, unul dintre cei mai implicați arhitecți ai ofensivei justițiare ne spune că ne apropiem de momentul în care vârful de intensitate înregistrat de aceasta în ultimele luni se va domoli. Motivul? ”Corupţia s-a redus mult în ultimii ani la nivel strategic”, observă Maior. Ca urmare, după această etapă, a ”anchetelor mari”, vom intra ”într-o altă fază de evoluție a țării.”

De ce a simțit nevoia George Maior să iasă public cu o astfel de clarificare, exact în ziua în care liderii PSD erau întruniți în Consiliul Național al partidului? O primă interpretare ar fi că a vrut să-i dea o mână de ajutor lui Victor Ponta, care întâmpină dificultăți din ce în ce mai mari în a-și convinge colegii nu doar să nu se mai opună mersului justiției, nu doar să abandoneze orice gând de a repeta o ”marțe neagră”, ci chiar să-l susțină în încercarea de a câștiga capital politic de pe urma loviturilor pe care adversarii lor politici le încasează în urma anchetelor DNA, acceptând sancționarea drastică a celor împotriva cărora începe urmărirea penală sau sunt arestați.

Declarațiile fostului șef al SRI nu au urmărit altceva, potrivit acestei interpretări, decât să-i îmbărbăteze pe pesediști, să le confirme că nu mai au mult de trăit cu spaima în sân pentru că ”marile anchete” se vor termina curând și implicit cei care vor scăpa după această etapă vor putea răsufla ușurați.

Un astfel de mesaj, conform aceleiași interpretări, i-ar viza pe corupții de rangul doi din partid, de a nu se solidariza cu marii baroni, pentru că nu au nimic de câștigat din asta. Din contră, dacă îi vor lăsa din brațe pe cei ce au ”întrecut măsura”, pe cei ce ”nu mai au limite”, cărora ”nu le mai ajunge”, care ”au furat prea mult” nu doar în detrimentul statului dar chiar și al partidului și al colegilor de rang mai mic, au o șansă să le ia locul.

Pentru asta însă ar fi obligatoriu să renunțe la solidaritatea cu penalii, adânc înrădăcinată în tradiția pesedistă și să accepte că anumiți lideri ce nu mai pot fi salvați, din cauza lăcomiei lor, să fie oferiți drept ofrandă marelui păpușar – cine este marele păpușar nici măcar Dragnea nu mai îndrăznește să explice după ce și-a justificat eșecul de la prezidențiale prin presupusul joc făcut de americani cu ”Facebook-ul mare” și a fost nevoit să trimită ambasadei SUA o scrisoare de scuze.

Această interpretare a declarațiilor făcute de fostul șef al SRI, pe care mulți pesediști au ajuns să o recite ca pe Sfânta Scriptură, pe holurile Consiliului Național, este, cu siguranță, scorneala unor minți paralizate de frică. Nu este prima oară când pesediștii aleg să se mintă singuri cu cele mai halucinante scenarii, pentru a uita de ratarea monumentală a lui Ponta de anul trecut, de faptul că sunt la un pas de a pierde guvernarea dar mai ales de valul de anchete care se abat peste ei. Nu este prima oară când o adunătură de primate politice confundă zgomotul ghilotinei cu trâmbițele victoriei.

Numai niște oameni disperați ar putea vedea în investigațiile DNA care i-au adus pe mama, sora, cumnatul, prietenul și sponsorul lui Victor Ponta în fața procurorilor semne ale unui grandios și benefic Master Plan Anti-Anticorupție care în final ar trebui să salveze și PSD-ul și ramificațiile sale dinastice hrănite din corupție și furt de bani publici.

Dacă există un Master Plan el nu poate fi compus decât din fapte nu din interpretări manipulatoare ale reflexiilor faptelor. Etapa Anchetelor Mari nu se poate încheia decât după ce nu vor mai fi lăsați în picioare (libertate) cei ce ne pot întoarce în Etapa Porcăriilor Mari. Iar acest lucru George Maior îl știe foarte bine, pentru că a fost unul dintre cei ce au jucat un rol crucial în resetarea sistemului de justiție, astfel încât să nu mai putem să ne oprim la jumătatea drumului sau să ne mulțumim cu sferturi de măsură. Nu există nici o șansă (pentru PSD și corupți) ca el să fi urmărit să anunțe Marea Liberare prin prognoza sa.

Da, Etapa Anchetelor Mari se va încheia cândva dar este greu de crezut că asta se va întâmpla de 1 Mai, sau de 23 August, sau de Crăciun. Nu au trecut decât șase luni de când Laura Codruța Kovesi spunea că DNA are în lucru 4500 de dosare de corupție ”nivel mediu și înalt”. Ce ar trebui să se întâmple cu aceste dosare o dată ce Șova și Vâlcov vor ajunge acolo unde le e locul, după mintea pesediștilor? Gata, au hrănit jandarmul mondial cu o ultimă porție de sânge de fecioară și restul dosarelor se dau la topit? Fecioarele scăpate ca prin minune de poftele monstrului vor fi libere să pună din nou de o orgie?

Au trecut 10 ani de la înfrângerea lui Adrian Năstase și progeniturile lui Ion Iliescu tot nu pricep. Ceea ce a devenit vizibil o dată cu prăbușirea șefului celui mai corupt guvern din Europa este Master Planul Renașterii României. Potrivit acestui proiect, anchetele mari nu se termină niciodată. Ele doar se răresc pe măsură ce hapsânii care fie nu înțeleg mersul istoriei, fie nu se pot abține să fure ajung în închisori. Exact cum se întâmplă oriunde în lumea spre care ne grăbim să o prindem din urmă.

Mai important, anchetele mari, ca și cele medii, ca și cele mici, nu sunt un scop în sine. Sunt doar un mijloc prin care statul, în numele marii majorități a cetățenilor, se asigură că nimeni nu se înfruptă din avuția comună mai mult decât îi permite legea. În această etapă, mai mult decât necesară, ele sunt și un instrument de înlăturat tumora care a crescut peste toate partidele transformându-le într-un gigantic organ malign, care pulsează doar otravă în organismul social.

Vom ști că ne apropiem de apusul Etapei Anchetelor Mari când vom vedea nu că politicieni precum Ponta sau Dragnea răsuflă ușurați, ci atunci când ei vor dispărea din arena publică. Și mai ales atunci când în locul lor vor fi aleși la Consilii Naționale și Congrese oameni competenți și onești nu clone de mâna a doua, înzestrate cu aceleași defecte de fabricație ca și originalele.

Vom ști că Etapa Anchetelor Mari s-a încheiat atunci când uitându-ne în urmă la acești ani ne vom întreba șocați cum a fost posibil să acceptăm să fim conduși de lideri precum cei ce domină azi scena politică și cum am putut tolera să fim furați cu atâta nerușinare ca acum.

Leave a Comment


3 + 9 =

© Dan Cristian Turturica |

turturica.ro Web analytics